MENNYIT “ÉR” EGY KISKUTYA?

Saját fordítás

Had szóljak néhány szót hozzád, igen hozzád, aki ír egy e-mailt, csak hogy megkérdezd az árakat. Hozzád, aki felhívsz és miután meghallod az árat meglepődve közlöd: “Máshol olcsóbb.” Persze hozzád is, aki azt mondod nem érdekes a papír, mert csak kedvencet szeretnél. Egy kutya sem szimpla kedvenc!

Minden fajtatiszta kölyök/kutya mögött áll egy TENYÉSZTŐ. Nagybetűvel, megkülönböztetve őket a szaporítóktól. Egy megbízható tenyésztő nem hoz le almot papírok nélkül, mert ezzel nem védi a fajtát. A Törzskönyv rögzíti a kutya felmenőit, vérvonalát, és lehetővé teszik a vonalban esetlegesen felmerülő egészségügyi problémák kutatását. Amikor azt mondod egy tenyésztőnek, hogy téged nem érdekel a papír, akkor igazából azt mondod, hogy nem annyira érdekel a kiskutya egészsége, csak a legolcsóbban szeretnél hozzájutni. Ha úgy döntesz, hogy egy tisztességes és minőségi tenyésztőtől vásárolnál kölyköt, az biztos lehetsz benne, hogy az az ember felelősséget érez minden kiskutyája egészségéért, mind a saját, mind pedig eladott kutyáiért egy élethosszon át. Az a Tenyésztő nem nyaral, nem alszik, a háza és a személyes terének nagy része a kutyáié is. Szívét lelkét beleteszi a tenyésztői munkásságába, mert igazán szereti a fajtát. Nem csak elad neked egy kölyköt, de minden egyes kiskutyával a szíve egy darabkáját kapod meg és a családja részévé válsz. Számítani lehet rá, ha egy kiskuyája/kutyája beteg lesz, vagy extra segítségre van szükég a fejlődéséhez. Azután is aggódik a kiskutyáiért, ha már el vitték őket és szó nélkül vissza veszi, ha kell.

Egy tenyésztő keze piszkos lesz és gyakorta borítja őt mindenféle születéssel kapcsolatos dolog. Erről szól az élet… Születés és halál között az élet. A folytonos körforgás. Egy tenyésztő tesztel, kivizsgáltat, sürgősségi császármetszést csináltat, oltat-féreghajtat, törzskönyveztet, chippeztet minden kölyköt és hozzáértő orvosokhoz fordul velük.

Végül, de nem utolsó sorban, ha elég szerencsés vagy, hogy egy tenyésztő KIVÁLASZT, hogy egy tiéd legyen egy kiskutyája. Igen jól olvasod, egy igazi tenyésztő válogat kinek ad el kiskutyát és nem pénzszerzés a célja. Semmivel nem lehet kompenzálni azt a befektetést ami egy Tenyésztő munkájában benne van, így hát biztosnak kell lennie. Nincs olyan dolog, amivel kompenzálható lenne a Tenyésztő befektetett munkája, ezért biztosra kell mennie. Többször mond nemet, mint igent… Egy jó Tenyésztőnél többféle kritériumnak kell megfelelned, ha az ő vonalukat szeretnéd tovább vinni, hogy miért? Mert a tenyésztés komoly felelősséggel jár, nem lehet félvállról venni, olyan életstílus választás, amit csak néhány igazán elkötelezett ember vállal.

Mert egy kutya sosem “csak egy kedvenc”, hanem egy Tenyésztő öröksége, a kisfiad legjobb barátja, a kislányod védelmezője, idősek terapeutája, egy családtag, valaki egész világa!!! A felelős kutyatartás és tenyésztés olyan életmód, amit sokan nem értenek. A hét 7 napján és az év 365 napján az életünk a kutyák körül forog.

Írta: Sr. Eduardo Loredo Muller
Angolra fordította: Angel Sophia Nogga
Kutyákra módosította: Amber French
Magyarra fordította: Takács Anna, Rubin Rose kennel

Rubin Rose Miss Merrie Melody "Cathy"