Kennel info

Contact | Kontakt

Történetünk

2002-2008

A kezdetek

Az első kutyánk Aida (Long-Gold-Hair Aida), egy sable collie 2002-ben érkezett hozzánk, ekkor 10 éves voltam. Nagyon jó természetű, ideális társ és családi kutya volt. Nála jobb első kutyát nem is kívánhattunk volna. Másfél évesen egy kutyatámadásban megsérült a jobb mellső lába, ami után egész életében sántított. Sajnos a támadás nem csak súlyos fizikai, hanem lelki sérülést is okozott. Attól kezdve idegen kutyákkal nehezen barátkozott, zárkózottabb lett.

2004-ben voltam először kiállításon húgommal, Ágival és a nagynénénkkel. Hideg és esős nap volt, de hangulat így is magával ragadott. Attól kezdve bújtam a kutyás újságokat, figyeltem a kiállítási beszámolókat, az ott szereplő kutyákat. Alig vártam, hogy a szüleink megengedjenek még egy kutyát Aida mellé. Addig is Aidával  gyakoroltunk a kertben a junior handler versenyekre, illetve rajta kezdtem el kitanulni a kutyakozmetika alapjait is. Az indulást Béres Gyöngyinek és Gombai Zsófinak (Sophie’s Pearl kennel) köszönhetjük, rengeteg segítséget és útmutatást kaptunk tőlünk. Büszkeség, hogy a mai napig együtt dolgozhatok a kutyáikkal.

2007-ben ismerkedtünk meg Balázs Judittal (Kaleido Star kennel) egy kutyakiállításon. Akkoriban került hozzá egy blue merle sheltie kan, Merlin (Silver Dream Goodyear). Az első személyes találkozás a fajtával mindent eldöntött. Annyira megfogott Merlin kedves természete, bohókás viselkedése, hogy tudtam ilyen kutyát akarok. Ebben hála az égnek az egész család egyetértett és támogatta.

Az első sheltie

2009-ben érkezett hozzánk az első sheltienk, Reina (Silver Dream Morning Light). A kennel-választás egyértelműnek tűnt, többek közt azért, mert Merlin is ebből a tenyészetből származott. Reinát én választottam ki és egy családi csellel megleptük vele a kishúgomat születésnapjára, aki erről mit sem sejtett. A húgommal Ágival, ketten kezdtünk bele a kutyázásba, mindketten junior handlerként, de Reinával én dolgoztam ringben. A hétköznapi feladatokat és felkészítést viszont Ági végezte vele.

Reina a lehető legjobb első kiállítási kutyának bizonyult, eredményei minden elképzelésünket felülmúlták. Bár nem igazán rajongott a ringért, magát a kiállításra járást szerette. Teljesítette a Fiatal Champion címet, Fiatal Club Star és TOP Fiatal szuka is lett 2010-ben.

2010 őszén kezdtünk el kennelnéven gondolkodni, végül öt javaslatot adtunk be. Decemberben érkezett meg a visszaigazolásunk, Ági és én a Rubin Rose kennelnév tulajdonosai lettünk.

2009-2010

2011

Alomterv

Beneveztük Reinát a champion kiállításra, ahol Championok Championja és fajtagyőztes is lett, sőt a fajtacsoportjában is szűkítésbe került. Szilvásváradon resCACIB lett, a klubkiállításon pedig kutyapárban 2. helyezett féltestvérével Merlinnel, aki egyébként itt fajtagyőztes lett a kezemben. Illetve tenyésztésre javasolt minősítést kapott az egri tenyészszemlén.

Ezután elkezdtük tervezgetni az első almunkat, kerestük a megfelelő fedezőkant. Végül Jokerre (Silver Dream Just A Joker) esett a választásunk.

2011. október 10-én Reina egy tricolor szuka kiskutyának adott életet. A 151 grammos picurka, már születése után néhány órával akaratosan kúszta körbe a hatalmas alomládát. Végül megtartottuk ezt a különleges kislányt (Rubin Rose Miss Merrie Melody), aki tényleg mindenben akaratos, még a hívónevét is ő választotta magának. Egyik este a Macskafogó c. rajzfilmet néztük és a “Cathy, te nem is szereted a sajtot!” mondatra őrült ugatásba kezdett, jelezvén hogy de! Szóval Cathy lett.

Picurka

Cathyvel együtt immár három kutyánk volt. Ő lett az első igazán saját kutyám, hiszen Aida valójában Anyu kutyája volt, Reina pedig Ágié. Cathyt már mindenben én készítettem fel, mivel Áginak a tanulmányai miatt egyre kevesebb ideje maradt a kiállításokra, meg az arra való felkészülésre. Cathyhez képest Reinával nagyon könnyű dolgunk volt, bár nagyon könnyen tanult, sokkal akaratosabb volt, mint az anyja. Meg sokkal hangosabb is.

Baby és kölyök osztályban sokszor szerepelt, szerettem volna, ha minél stabilabb a szocializációja, és ha meg is szereti a rendezvényeket. A februári Budapest CACIB utolsó napján Baby Best In Show 3. helyezett lett, míg a komáromi klubkiállításon Kölyök BIS 2! Úgy tűnt nagyon szeret szerepelni.

Mindezek ellenére fiatal osztályba lépve, nem voltak olyan kiemelkedő eredményei. Ettől függetlenül nagyon büszke voltam rá. Egy éves kora után teljesítette a tenyészszemlét és TOP 2 fiatal szuka lett.

2012

2013

Tovább és tovább

Rengeteg gyakorlás után, számos kiállításon szerepeltek a kutyáink. Tapasztalatokban gazdag időszak volt. Részt vettünk a budapesti világkiállításon, ahol Reina, egy nagy létszámú, magas minőségű champion osztályból kitűnő minősítést szerzett, lánya pedig tavasszal teljesítette a Fiatal Champion címet.

Cathy igazi fáradhatatlan társ, mindenhová magammal vittem, rengeteget tanult és bebizonyította, hogy ízig-vérig Sheltie. 2013 nyarán megérkeztek utolsó szűrési eredményei is, így ezek fényében kezdtem el fedezőkan után kutatni. Végül egy angol kant (Brilyn Spell Maker) válaszottam. A párosításból 2013. október 23-án két kiskutya született. Egy sable kan (Rubin Rose Here Comes The Sun) és egy sable szuka (Rubin Rose Brighter Than The Sun).

Nagycsaládosan

Miután az eredeti gazdi-jelölt visszalépett, úgy döntöttünk Cathy fia nálunk marad. Eredetileg apja után a Teddy hívónevet kapta, mi azóta is csak Dudunak szólítjuk. Szóval ettől kezdve már négy kutyánk volt: Aida, Reina, Cathy és Dudu.

2014 februárjában a FeHoVa CACIB-on Dudu és testvére Nagyon ígéretes 1. lett, és megmutattuk őket a Best In Show programban is. A szilvásváradi klubkiállításon pedig Dudu 3. lett a Baby Best In Show-ban.

Egy darabig Dudu szuka testvére is járt velünk kiállításokra, aki nagyon szép eredményeket tudhatott magáénak, két nagy nemzetközi rendezvényen is Best Junior lett.

A 2015-ös év tragikus eseménnyel indult. Aidát a 13. születésnapja előtt el kellett engednünk. Rettenetesen megviselt, még most is nehéz erről beszélnem.

A nyári szombathelyi kiállítás eredmények szempontjából nagyon sikeresnek volt mondható, hiszen Cathy CACIB-ot nyert, az esti CAC-on pedig fajtagyőztes, és ezekkel befejezte a magyar champion címeit. Mégis kicsit keserédesen gondolok vissza erre a kiállításra, hiszen ez volt az utolsó alkalom, amikor a kutyáimat Gellén Tibi bácsi bírálta. Többször álltam nála a ringben, nagyon tiszteltem és szerettem őt, halálhíre mélyen megrázott.

2014-2015

2016

Kis szünet

2016-tól kevesebbet jártunk kiállításra, de azért így is gyűjtöttünk be szép eredményeket. Dudu Szerbiában kétszer fajtagyőztes lett, és a szerb championátust is megszerezte. A gödöllői speciál kiállításon pedig champion osztályt nyert. Utóbbin Reina lett a fajtagyőztes 7 és fél évesen, remek kondícióban.

Ugyanebben az évben megpróbáltam Cathytől lehozni egy almot, de sajnos (bár a fedeztetés sikeres volt) nem született az alomból élő kölyök.

"A fény gyermeke"

2017-ben ismét fedeztettem Cathy-t, ekkor egy holland kannal (Born To Twinkle Bright Is The Day). A fedeztetés sajnos nem sikerült, ám nagyon jó kapcsolatba kerültem a holland tenyésztővel Anjanaval. Találkozásunkkor elmondta nekem, hogy éppen almot vár, megismételte azt a párosítást amiből az említett kanja született. Nézegettem a képeket az oldalán az alomról, és az egyik kiskutyába első látásra beleszerettem. Miután évek óta tervezgettem egy új szuka érkezését, hasonló típusút idegen vonalból, úgy gondoltam eljött az idő.

2017. augusztusában megérkezett hozzánk Maisie (Born To Twinkle Dare To Be). A ‘Maisie’ egy skót eredetű név, jelentése; a fény gyermeke. Neve utal egyrészt a fajta származására, másrészt apja – Luca – nevére, ami fényt jelent.

Amint beilleszkedett már tudtam, hogy Maisie nekem született. Mindig velem akart lenni, mindig rám figyelt. Akkortájt nagyon nem volt kedvem kiállításra járni, ezért csak egyszer-egyszer, barátok kérésre mentem el felvezetni. Szerettem volna, ha Maisie megszokja a kiállítási környezetet, így ő is jött velem. Jól érezte magát, élvezte a milliőt.

2017

2018

Újra játékban

A 2018-as évad első kiállítását, olyan jó eredménnyel zártuk (Maisie Best Junior lett) és olyan jól éreztem magam megint ebben a közegben, hogy újult erővel tudtam nekivágni. 

A júniusi Budapest CACIB és speciál kiállításokon ismét találkozhattam Anjanaval, akivel fantasztikus napokat töltöttünk együtt, ráadásul szép eredményekkel zártuk a hétvégét. A speciál kiállításon Maisie Junior BIS 3. helyezett, apja Luca veterán osztályból BOS, Dudu pedig a legszebb felnőtt kan lett. 

Ősszel első alkalommal neveztem úgy, hogy mindegyik kutyámat vittem, és először szerepelt Reina veterán osztályban, ahonnan Veterán Klubgyőztes és a legszebb magyar tenyésztésű sheltie lett. Egy hónappal később pedig Dudu fajtagyőztes címet szerzett a President Cup-on kiemelkedő, nemzetközi mezőnyből.

Meglepetés

2019-ben ismét alom született nálam, bár nem volt tervezett. Maisie és Dudu szerelemgyerekei május 18-án érkeztek. 5 kiskutya született, de sajnos csak kettő élte meg a kölyökkort. Két sable kan: Orbit (Rubin Rose Burning Love) és Will (Rubin Rose I Was Born To Love You). Will társtulajdonban maradt a családunk egy közeli barátjánál.

Az ősz megint a kiállításokról szólt. Dudu befejezte a Nemzteközi Champion címet, és fia Will is bemutatkozott a ringben, Minor puppy Best In Show 3. helyezett lett a klubkiállításon, pont mint az apja öt évvel korábban. Cathy pedig fajtagyőztes címmel debütált veterán osztályban, majd a horvátországi klubkiállításon Veterán Best In Show lett. 

Az hogy 2019 őszén ennyi kiállításra eljutottam nagyban köszönhető annak, hogy Balázs belépett az életembe. Mivel mindketten a kutyakiállítások világában tevékenykedünk (ő kutyafotózással foglalkozik), hamar kiderült, hogy nagyon könnyen együtt tudunk dolgozni. Segítjük és inspiráljuk egymást, ami mindkettőnkre nagyon jó hatással van.

Decemberben elköltöztünk Budapestről az Őrségbe. Cathy, Dudu és Maisie is velünk jött, illetve Balázs kutyája Ricsi (Archibald de Thai Dog King), aki egy thai ridgeback. Reina a szülői házban maradt. 

2019

TOP 2 Sheltie kennel 2019

2020

CLUB STAR kennel 2020
TOP 1 Sheltie kennel 2020

Vissza a kezdetekhez

2020 elején Maisie visszatért a ringbe, rögtön fajtagyőztes címmel a Celje CACIB-on. Majd a COVID miatt egy időre nélkülöznünk kellett a kiállításokat. Az élet azonban nem állt meg, és márciusban falkánk újabb taggal bővült. Ruby (Agent Provocateur Xtravaganza In Blue) érkezése inkább sorsszerű volt, mint tervezett. Eredetileg almot fotózni mentünk, de szerelembe estem, így ismét collie gazda lettem.

Tavasszal a szüleim úgy érezték, hogy szeretnének még egy kutyát, így ismét bővült a család. Mimivel (Evangeline vom Jägerburg) egy hosszúszőrű törpe tacskóval. 

A nyári nyitás után újraindultak a kiállítások, és Cathyvel gyorsan be is gyűjtöttünk két Veterán Champion címet.

2020. július 27-én új alom született Maisie és Dudu párosításából. A négy kiskutyából három Hollandiába került személyi segítőkutyának. Az egyetlen tricolor szuka Franie (Roxanne Rubin Rose) pedig egy közeli barátunkhoz költözött közös tartásba.

Az év egyik fénypontja a szilvásváradi kiállítás volt, ahol nemcsak remek időt töltöttünk, de Ruby Kölyök Best In Show győzelme igazi megkoronázása volt egy, a körülményekhez képest nagyon sikeres kiállítási évnek. Ősszel Cathy visszatért champion osztályba, és közel 9 évesen befejezte a Nemzetközi Championátust. 

Nyugodtnak indult...

A COVID járvány miatt ismét kényszerpihenőn vagyunk, amit igyekszünk kihasználni gyakorlásra és minőségi időtöltésre a kutyákkal.

Februárban kihirdették az éves pontversenyek eredményeit, amikben kutyáink és tenyészetünk is kiemelkedő eredményekkel zárta a tavalyi évet. Ruby a legeredményesebb angol pásztorkutya kölyök lett, Reina veterán, míg Cathy veterán és felnőtt kategóriában is győzedelmeskedett, Dudu és fia Will szintén díjazott lett.

Tavasszal teljes nyugalomban vártuk, hogy elinduljanak a kiállítások. Az első hazai rendezvényt Júniusban Komáromban tartották, ahová teljes csapattal érkeztünk meg. Fellelkesülve az első sikeres hétvégétől, Mimi egyből teljesítette a Hungária Junior Championt, Maisie BOB, Will pedig 2x CACIB lett, nagy lendülettel vetettük bele magunkat a többi kiállításba. Mosonmagyaróváron Maisie befejezte a rég megkezdett Hungária Championt. Roglán Mimi és Ruby is teljesítette a Szlovén Junior Champion címet, illetve Ruby Fiatal Klubgyőztes és BOS is lett, majd Ruby Békéscsabán a Hungária Junior Championt.

Ezután nem volt megállás, Debrecenben Maisie és Franie szerepeltek kiválóan, míg Maisie a Show Champion címmel örvendeztetett meg, míg lánya a Junior Championt szerezte meg, illetve kétszer is BOS címet szerzett erős konkurenciában.

Hódmezővásárhelyre a különleges Champion szerzési lehetőség miatt neveztük be két fiatal kutyánkat, de Mimi és Ruby elképesztő eredményeket zsebeltek be. Mindketten Hungária Champion címet szereztek (15 és 19 hónaposan), Triple Day Winner, illetve ketten 5 Fajtagyőztes címet mondhattak magukénak. Pénteken mindketten Fajtacsoport dobogóra állhattak: Mimi második, Ruby harmadik lett. Ezután Ruby szombaton és vasárnap is megnyerte a Fajtacsoportját és szerepelt a kiállítási nap 10 legszebb kutyája között. 

A brno-i Világkiállításra elsősorban dolgozni mentünk, de egy napra Mimi is velünk tartott. Nem hittem, hogy tartogat még nekünk az ősz nagy sikereket, de elsőként Mimi cáfolt rá mikor Fiatal Világgyőztes címet szerzett!!! Majd azzal, hogy Derbygyőztes és BOS lett Komáromban, Cathy pedig reserve Veterán BIS a Speciálkiállításon.
Salgótarjánban Will Fajtagyőztes, Cathy pedig BOS, így teljes saját sikerrel zárult a bírálat, Franie CAC címével pedig minden feltétele teljesült a Bronzkoszorús Mestertenyésztői címnek, az oklevelet pár héttel később kézhez is kaptuk. Másnap Szegeden Tenyészcsoportunk (Will, Franie és Cathy) 2. helyen végzett erős konkurenciában.

December utolsó napjaiban Budapesten rendezték az Európakiállítást, ahol minden kutyánkat megmutattuk a nagyközönségnek. Cathy a Klubkiállításon a legszebb Veterán Sheltie lett! Az Európakiállításon mindenki remekül szerepelt és sorolták, szűkítették az osztályában. Nagyon boldog voltam, hogy Dudu-t annak ellenére is megtudtuk mutatni, hogy szeptemberben térdszalag szakadás miatt megműtötték. Az évet pedig egy számomra igazán szívet melengető dologgal zártuk: Rubin Rose Sheltie tenyészcsoporttal (Teodor, Will és Cathy) mutatkoztunk be a BIS ringben. 

Soha ennyit nem jártunk kiállításra mint ebben az évben és azt hiszem ez több is volt mint elég egy időre.

2021

CLUB STAR kennel 2021

BRONZE-LEVEL MASTERBREEDER

2022

Változó idők

2022 kicsit másról fog szólni számunkra. Természetesen továbbra is fogunk kiállításra járni, hiszen nagyon szeretjük, de leginkább a munkáé és a tanulásé lesz a főszerep. Emellett egy jó időre a tenyésztést is abba hagyjuk, kölyköket nem tervezünk.

Kiállításokon kiemelkedően jól szerepeltünk ebben az évben. A nemzeti Championok teljesítése volt az eredeti terv, de ezt minden kutyánk megtoldotta valami olyan eredménnyel amire nem számítottam: Dudu Jászberényben (első kutyánk születésnapján, ami így egy különleges dátum számomra) nem csak Fajtagyőztes lett egy hatalmas mezőnyben, de a kiállítás Legszebb Veterán kutyája is. Will Interchampion mellett, Horvát Championt is teljesítette, Lendván 2. lett egy népes és szép I. Fajtacsoportban. Mimi az Inter-, és 2 ország Championátusa mellett, ugyanott Lendván csoportgyőztes lett, 4 osztrák kiállításon BOS és régi álmom is valóra váltotta: Bundessieger címmel gazdagodott.

Standard

Rubin Rose Here Comes The Sun "Teodor"

Rubin Rose Miss Merrie Melody "Cathy"